Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Sernik świąteczny z kremem nutella

składniki 

75g sera ricotta 

75g jogurtu greckiego

57g cukru

19g mąki manitoba

1 jajko

1g soli

1/2 laski wanilii

75g śmietany do ubijania 

1op. kruchego ciasta

120g kremu Nutella

Składniki 

75g sera ricotta 

75g jogurtu greckiego

57g cukru

19g mąki manitoba

1 jajko

1g soli

1/2 laski wanilii

75g śmietany do ubijania 

1op. kruchego ciasta

120g kremu Nutella


Kroki

 

Krok 1

Przygotuj okrągłą formę do ciast z zatrzaskiem o średnicy 22 cm.

Wyłóż dno i ścianki formy gotowym kruchym ciastem.

 
Krok 2

Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki.

W tym czasie przekrój wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wyskrob ze środka nasiona.

W niewielkiej misce lekko ubij jajko.

 
Krok 3

Przygotuj masę serową – wymieszaj ricottę z jogurtem, cukrem, ubitym jajkiem, przesianą przez sito mąką, solą i nasionami wanilii. Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.

 
Krok 4

W oddzielnej misce lekko ubij śmietanę, a następnie dodaj ją do masy serowej.

 
Krok 5

Przelej masę do formy wyłożonej ciastem mniej więcej do trzech czwartych wysokości.

Piecz w temperaturze 175°C przez około 30 minut, aż ciasto wyrośnie, a powierzchnia masy serowej nabierze złotawego koloru. Uważaj, by nie piec zbyt długo – ciasto może zrobić się zbyt suche!

Wbij drewnianą wykałaczkę w środek ciasta, by sprawdzić, czy jego wnętrze dostatecznie się dopiekło. Nie powinno być płynne. Jeżeli wykałaczka po wyjęciu jestczysta i odrobinę ciemniejsza - ciasto jest gotowe.

 
Krok 6

Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie.

Po zdjęciu z ciasta formy, udekoruj je Nutellą. Możesz na nim narysować 8 choinek – po jednej na porcję.